Mașinile abandonate vor fi ridicate mai rapid
Administrator

Mașinile abandonate pe spațiul public vor fi ridicate după 6 luni, inclusiv cele care nu au numere de înmatriculare sau au numere de înmatriculare străine, potrivit unui proiect de lege.

Legislația actuală prevede că o mașină abandonată pe spațiul public poate fi ridicată de autorități după cel puțin un an, dacă este înmatriculată pe teritoriul României.

Parlamentarii au inițiat însă un proiect de lege prin care vor să îmbunătățească legislația cu scopul de a elimina mai repede rablele de pe străzi și de pe locurile de parcare.

Astfel, prima prevedere a proiectului de lege este că orice mașină abandonată pe spațiul public poate fi ridicată după 6 luni. Autoritățile vor încheia procese-verbale de constatare, iar pe mașina respectivă va fi afișata o somație prin care proprietarul are la dispoziție 10 zile pentru a ridica mașina.

În caz contrar, mașina va fi ridicată de autorități și depozitată în locuri special amenajate. În cazul în care nu va fi revendicată ulterior, mașina va fi casata sau scoasă la licitație, în funcție de starea acesteia de funcționare.

De asemenea, proiectul introduce aceste reguli și în cazul mașinilor care nu sunt înmatriculate, pentru care în prezent nu există niciun termen concret de ridicare, dar și pentru mașinile înmatriculate în alte state, în cazul cărora legislația actuală nu face nicio referire.

Proiectul este în prezent în dezbatere la Senat și, pentru a intra în vigoare, trebuie votat de Senat și Camera Deputaților și promulgat de președinte.

 

Sursa: automarket.ro